Szoftverek

Golden Software termékek - Surfer és egyebek

Golden Software

1983-as megalapítása óta a Golden Software Colorado államban, Goldenben található. A Golden Software egyik szellemi atyja Dan Smith, aki ebben az időben a Colorado Bányászati Iskola bányász szakának végzős diákja volt, a másik Patrick Madison, aki ugyanitt informatikai egyetemi előadó volt. Ebben az időben a személyi számítógép újnak számított és az alkalmazások száma korlátozott volt. A térképszerkesztő programok nagygépeket és tollplottereket használtak.

Dan és Patrick kifejlesztettek egy nyomtató-nyelvet, mely személyi számítógépen működött, és csak egy mátrixnyomtatóra volt szükség hozzá. Programjuk, a PlotCall, drámai fejlődést jelentett a digitálisan előállított térképek felbontásában: a kor legtöbb grafikus programja a képernyőkimenetnek megfelelő nyomtatványokat készített. Ez a felbontást körülbelül 24 dpi-re korlátozta. A PlotCall ezzel szemben az installált printer teljes felbontását kihasználta, ami általában 200 dpi volt (ez nagy áttörést jelentett abban az időszakban).

A hardver- és szoftvertechnológia előrehaladtával a Golden Software termékei is továbbfejlődtek, az alkalmazott grafikai szoftverek élvonalában maradtak. Az 1985-ben megjelent Surfer volt a cég első olyan programja, amely kihasználta a technológiai fejlődés nyújtotta lehetőségeket. Ezt követte a Grapher 1986-ban, mely a korábban csak manuális módszerekkel megoldható grafikonábrázolásokhoz kínált megfelelő eszközt. A MapViewer 1990-ben, a Didger 1996-ban, a Strater 2004-ben jelent meg, a Voxler-t pedig 2006-ban mutatták be.

Mára a Golden Software a világ egyik vezető szoftvergyártó cégévé vált. Vevői közt kutatómérnökök, kutatóorvosok és bányamérnökök éppúgy találhatók, mint alkalmazott tudósok és mérnökök ezrei. A mai napig több mint 100 000 szoftver-licenszet adott el, és termékeit mind a hét kontinensen, több mint 179 országban használják.

Térképkészítő, 2D és 3D felület modellező program

Golden Software Surfer

Árajánlat kérés

A 12-es verzió legfontosabb újdonságai:

 • Megfordítható X vagy Y tengely
 • Ábrázolja adatait az idő függvényében! Támogatott a dátum és idő mint adattípus, bármilyen felhasználásra, többféle megjelenítési formátumban is.
 • Logaritmikus Z tengely használata a rácshálóban, a szintvonalaknál vagy a (magassági) színezésnél.
 • Ingyenes online térképszerverek támogatása (beépített WMS böngészővel) - raszterek letöltése a kiválasztott rétegek, terület és felbontás függvényében.
 • A Surfer 12-vel projektjét elmentheti a korábbi, Surfer 11 verziónak megfelelő SRF formátumba is.
 • Térképi és egyéb objektumok exportálása egy lépésben. A méretezés forrásaként megadható a térkép is, ennek segítségével időt takaríthat meg.
 • Új lehetőségek a tájékoztató és osztályozott térképek készítésénél: több címke hozzáadása pontonként, pontok összekötése vonalakkal, a szöveg a szimbólum színét kaphatja, stb.
 • Választható mértékegység mérésnél, tetszőleges vetület esetén is.
 • A vízgyűjtő területek megjelenítését részletesebben beállíthatja, mint valaha.
 • A szintvonalas térképek feliratait egyszerűen és gyorsan paraméterezheti.
 • Poligonok és egyéb határvonalak egyszerűsítése, felesleges kanyarok és csúcsok eltávolítása.
 • Pufferterületet hozhat létre az adathalmaz köré, hogy biztosan benne legyen minden a rácshálóban.
 • Exportálja kontúrtérképeit MIF, SHP, GSB, GSI, BLN vagy BNA formátumba és a magassági értékek a metaadatokban tárolódnak. KML fájlba törénő exportálás során a magassági értékek a polyline objektumoknál az objektum ID-ként fognak tárolódni.
 • Új koordinátarendszerek, vetületek, papírméretek és 160 új vonalstílus.
 • Nagyobb rácshálók használata: akár 2 milliárd rácspont!
 • Új importálható formátumok: AutoCAD DXF (adatként); Excel, XLSM; PDF, GeoPDF; SEG-P1 (adatként vagy alaptérképként); JPEG2000; NetCDF rácsháló; SRTM HGT rácsháló; Multi-tiled ADF rácsháló; tömörített Geosoft rácsháló
 • Új exportálható formátumok: Z érték mentése metaadatként a MIF/MID, SHP/DBF, GSB, GSI, BLN, BNA fájlokba a File > Export menüponttal; KML/KMZ exportálás (szintvonalak Z értékkel, rétegek mentése a KML-ben almappákba, egy szimbólumot egy GIFként ment); Átlátszóság mentése GIF-be és PNG-be; GeoPDF; JPEG2000; SEG-P1; NetCDF rácsháló; SVG.

A Golden Software által készített Surfer angol nyelvű program egy térképkészítő, két- és háromdimenziós felületmodellező rendszer.

A Surfer képes különböző bemeneti adatokból (pl.: ponthalmaz) vagy matematikai függvények alapján felülethálókat, szintvonalas és esésirányt mutató rajzokat, valamint magassági pontokat megjeleníteni. Lehetőség van továbbá a felületek árnyékolt képének létrehozására is. Kézzel is elhelyezhetünk különböző objektumokat a térképen, mint például vonalláncok, poligonok, szimbólumok, szövegek.

Az elkészített felületekkel különböző műveleteket hajthatunk végre, összegezhetjük őket, különbségeket számolhatunk belőlük. Iránymenti derivált, terepmodellezési, differenciál és integrál, Fourier és spektrális elemzési műveleteket hajthatunk végre. Térfogati, maradéki számításokat végezhetünk. Módosíthatjuk a mátrixok és pontok egyenletességét. Konvertálhatjuk őket, kivonatokat és metszeteket készíthetünk. A már meglévő adatbázisok módosítására rendelkezésünkre áll a Grid Node Editor, amely segítségével egyenként megadhatjuk a "Z" koordinátákat egy X*Y méretű területen.

A látványkezelés objektum alapú, ennek köszönhetően a felület megjelenését utólagosan könnyedén módosíthatjuk, átalakíthatjuk, formázhatjuk. Különböző színekkel, mintákkal és ezek kombinációjával tölthetjük ki. Megadhatjuk az esésirányokat is. Tetszőlegesen sűríthetjük, illetve ritkíthatjuk a szintvonalak számát, állíthatjuk a koordináta tengelyek pontosságát, a megjelenések sorrendjét.

A program készítői fontosnak tartották a paraméterezhetőséget, így akár minden vonal, szint, alakzat tulajdonságát egyenként állíthatjuk be. Lehetőség van arra, hogy adott feltételek alapján a program ciklikusan változtassa meg a paramétereket. Például meghatározhatjuk, hogy minden második szintvonal után a rákövetkező maradjon ki a megjelenítésből.

Az objektumokat össze is lehet kapcsolni, fűzni, így adott szintek ki- illetve bekapcsolásával bővíteni lehet a térképen található információk mennyiségét. Például össze lehet kapcsolni egy térbeli felülethálót és egy sík szintvonalas felülnézeti rajzot, ami az összekapcsolás után térben jelenik meg.

A program képes fogadni és küldeni adatokat a legtöbb ismert adatbázis, térkép kép formátumba (pl.: DXF, XLS, BNA, PLG, BMP, JPG, TIF, PNG). Az egyik legegyszerűbb módja, hogy tagolt szövegként (TXT, CSV) mozgassuk a ponthalmazainkat.

A program nyomtatáskor a Windows nyomtatási beállításait használja.

A Surfer segítségével kiadványt is szerkeszthetünk. Képes szöveget, kiegészítő ábrákat, képeket is kezelni. Módunkban áll, hogy háttérszínt adjunk meg, igazítsuk és átfedjük az ábrákat, feliratokat, magyarázatokat csatoljunk hozzájuk.

A Surfert programozni is lehet a hozzá mellékelt Scripter program segítségével, de akár Visual Basic, C++ vagy Perl nyelven írt programokat is képes kezelni. A script nyelv segítségével automatizálni is tudjuk a térképkészítési folyamatokat, ennek kihasználhatósága akkor mutatkozik meg igazán, ha nagy tömegben kell hasonló feladatokat végrehajtani.

Rendszerkövetelmények:

 • A szoftver PC-n működik
 • Operációs rendszer: Windows XP SP2, Vista, Windows 7 vagy újabb
 • 100 MB szabad hely a háttértáron
 • Minimum 512 MB RAM (1GB vagy több ajánlott)
 • Minimum 1024x768 képpontos monitor felbontás

Grafikon kiadvány készítő program

Golden Software Grapher

Árajánlat kérés

A 11-es verzió legfontosabb újdonságai:

 • 2D-s és 3D-s fánkdiagramok készítése
 • Poláris vektordiagramok készítése
 • Háromszögdiagramok készítése
 • Az adatok klasszifikálhatók számérték vagy szöveg alapján is
 • Tengelyek összekapcsolásának lehetősége; az egyik tengely megváltoztatásával a másik tengely helyét, méretét, nagyítását, beosztását is módosíthatjuk.
 • Kumulatív hisztogramok készítése
 • Továbbfejlesztett hibahatár megjelenítés - különböző pozitív és negatív hibahatárok is megadhatók
 • Az adatokra illesztett görbék mintavételezése állítható, a görbe exportálható
 • Továbbfejlesztett dátum/idő érték kezelés, egyéni megjelenítési formátum
 • Az exportálási beállítások elmenthetők
 • Statisztika kiszámítása csak a megadott tartományokra
 • Szöveget, üres mezőket is tartalmazó számsorok kezelése
 • Új importálható formátumok: SEG-P1, DXF (adat), többféle CSV
 • Új exportálható formátumok: SVG, tömörített PDF (oldaltörések is menthetők)

A Grapher segítségével könnyen, gyorsan és dinamikusan mutathatja be adatait letisztult és precíz módon. 54 különböző grafikon típusból választhat. Hozzáadhat szöveget, rajzolhat alakzatokat, beállíthatja a színeket, vagy beillesztheti cége logóját - és mindezt percek alatt!

Csak a képzelete szab határt a lehetőségeknek! Beállíthatja a vonalak színét és vastagságát, készíthet színátmeneteket, vagy beállíthatja az átlátszóságot. Berajzolhat hibahatárokat, illeszthet görbéket, valószínűségi tartományokat, címeket és jelmagyarázatokat. Beállításait elmentheti hogy később is fel tudja használni azokat.

Egyszerűen megnyithatja adatfájljait és közvetlenül állíthatja elő belőlük a grafikonokat. A Grapher jónéhány elterjedt adatformátumot olvas: 100%-ig kompatibilis a Microsoft Excel, Microsoft SLK és ASCII text formátumokkal. Továbbá képes számos adatbázisból importálni, többek között az Access, dBase, Paradox adatbázisokból.

A Grapher rendkívül rugalmas: az Object Manager (objektumkezelő) segítségével könnyedén átrendezheti adatait és objektumait. Egy grafikon több adatsort is tartalmazhat, egy adatsorhoz pedig több grafikont is készíthet. A nyomtatási képet közvetlenül a képernyőn tekintheti meg, a legjobb eredmény elérése érdekében.

A Grapher kompatibilis a Golden Software többi termékével is. Importálhat belőlük, vagy más programokból adatokat, objektumokat vagy térképeket. Ha elkészült, számos formátumba mentheti az eredményt.

Új felhasználó? A Graph Wizard (grafikon varázsló) lépésről lépésre vezeti Önt a tökéletes grafikon elkészítése során. A Graph Wizardhoz Ön is hozzáadhatja a beállításait, így másodpercek alatt elkészítheti testreszabott grafikonjait.

Ha újra és újra ugyanazt a grafikont kell előállítania, aknázza ki a Grapher nyújtotta lehetőségeket! A Grapher képes automatikusan létrehozni a grafikont elkészítő szkriptet, mellyel később bármikor elvégezheti ugyanazokat a műveleteket.

Importálható formátumok:

ACCDB, AN1, AN2, BLN, BMP, BNA, BW, CSV, DAT, DBF, DCM, DDF, DEM, DIC, DICOM, DLG, DT?, DXF, E00, EMF, GIF, GRD, GSB, GSI, HDR, JPG, JPEG2000, LGO, LGS, MDB, MIF, PBM, PDF, PGM, PLT, PLY, PNG, PNM, PPM, RAS, RGB, RGBA, SEG-P1, SHP, SID, SLK, SUN, TGA, TIF, TXT, VTK, WMF, X, XIMG, XLS, XLSX, XLSM

Exportálható formátumok:

BLN, BMP, BNA, BW, CSV, DAT, DXF, EMF, EPS, GIF, GSB, JPG, JPEG2000, MIF, PBM, PDF (raszter), PDF (vektor), PGM, PNG, PNM, PPM, RAS, RGB, RGBA, SHP, SLK, SUN, SVG, TGA, TIF, TXT, WMF, X, XIMG, XLS, XLSX

Rendszerkövetelmények:

 • Operációs rendszer: Windows XP SP2, Vista, Windows 7, 8 (RT kivételével) vagy újabb
 • 32 és 64 bites rendszereken is fut
 • 100 MB szabad hely a háttértáron
 • Minimum 512 MB RAM (1GB vagy több ajánlott)
 • Minimum 1024x768 képpontos monitor felbontás

3D adat megjelenítő program

Golden Software Voxler

Árajánlat kérés

A 3-as verzió legfontosabb újdonságai:

 • Fúrólyuk- és kútadatok megjelenítése 3D-ben, a furat tengelyvonala mentén
 • 3D izofelületek generálása az adathalmazból, és a felület feletti/alatti térfogat kiszámítása
 • Pont adatok felcímkézése X,Y,Z,C, vagy szöveges értékekkel
 • Voxeladatok megjelenítése téglatestekkel, és térfogatszámítás adott értéktartományok között
 • Több nézet vágása ugyanazzal a vágósíkkal
 • Új importálható formátumok: XLSX, LAS, ECX
 • Új exportálható formátumok: XLSX, ZMAP, CPS3
 • Kép ráfeszítése terepmodellre, vagy Surfer GRD fájlokra
 • Továbbfejlesztett felhasználói felület
 • A Voxler 3 gyorsabb, a többprocesszoros és többmagos rendszerek támogatásának köszönhetően
 • 3D (XYZC) adathalmazok mentése XLS,DAT,CSV és TXT formátumokba
 • Továbbfejlesztett transzformáció, tetszőleges origóval
 • Fúrólyuk- és kútadatok átalakítása XYZVC pontfelhővé, mely a Voxlerrel ezután tetszőlegesen felhasználható
 • Felületmenti adatok ugyancsak XYZC ponthalmazzá alakíthatók
 • A Voxler 3 képes Surfer GRD fájlokból kiolvasott szintvonalakat 3D-ben, terepmodellre ráfeszítve is megjeleníteni
 • Továbbfejlesztett automatizálás: a Scripter-be is bekerültek az új tulajdonságok, mint az áttetszőség és egyéb nézetfüggő beállítások. Minden új funkció szkriptekkel is vezérelhető.
 • A Strater 3-ban készített szelvények megjeleníthetők és kezelhetők 3D-ben (kerítésdiagram)

A Voxler három dimenzióban jeleníti meg adatait, modelljeit és képeit. Adatváltozás vagy frissítés során valós időben figyelheti meg hogyan változik a grafika.

Könnyen animálható. Néhány egérmozdulattal áttekintheti a grafikát, tetszőleges fényforrással bevilágíthatja a fontos részeket. Az aktuális nézetet bármikor a vágólapra másolhatja, és beillesztheti bármely megfelelő Windows programba, mint a Word vagy az Outlook.

Számos rögzített vagy animált rajzi stílust használhat, vagy hozzáadhat tetszőleges megjelenésű szöveget.

Rendkívül sokféle be- és kimeneti formátumot, valamint nyomtatót támogat, így kiváló minőségű, nagyfelbontású képeket készíthet. Nagyméretű képeit egyszerűen ki tudja nyomtatni több lapra is.

Páratlan segítséget nyújt az orvosoknak a 3D-s CT, MRI és ultrahangos letapogatások eredményének megjelenítésében. Tetszőleges változóhoz tetszőleges színt rendelhet.

Az összes funkcióval rendelkezik, amivel a drága 3D-s vizualizációs programok, mindezt az ár töredékéért. A Voxler egy teljesen integrált, önálló szoftvercsomag.

Nézzen a modelljének belsejébe! Levághat darabokat, hogy felfedje a rejtett részeket, így az összefüggések rögtön láthatóvá válnak. De akár áttetszővé is teheti az objektumokat.

Teljes 3D-s térfogatok megjelenítését is támogatja. Az impresszív, látványosan kiszínezett térfogatok megjelenítése még nagy adathalmazok esetén is gyors. A Voxler fejlett beállítási lehetőségei segítik a képek minél érthetőbbé tételét.

Akárcsak az izovonalak 2D-ben, az izofelületek 3D-ben kötik össze az egy értékhez tartozó térbeli pontokat.

A gradiens vektormező megjelenítésével áramvonalakat ill. az értékek változásának irányát jelenítheti meg. Ezen kívül tetszőleges vektoradatot megjeleníthet 3D-s, színezett vektorok segítségével.

Az adatok értelmezését könnyítendő, hozzáadhat színezett X,Y,Z tengelyvonalakat is a rajzhoz. Saját színeket és színpalettákat hozhat létre, és készíthet teljesen átalakítható jelmagyarázatokat.

Tetszőleges vágósíkot készíthet, és annak mentén kontúrvonalakat állíthat elő az adathalmazból. Hozzáadhat határoló téglatestet, mellyel megmutathatja rendelkezésre álló adatainak határát.

Könnyedén betölthet Surfer GRD vagy DEM domborzati fájlokat a 3D-s környezetbe.

Az adatokkal sokféle matematikai műveletet végezhetünk. Számos szűrő áll rendelkezésre a felesleges pontok eltávolításához, átlagok, szórás és gradiens számítás, újramintavételezés, jelfeldolgozás és egyéb transzformációk elvégzéséhez. Készíthet saját szűrőfeltételeket is.

Képes véletlenszerű eloszlású 3D adatpontokból precíz adatrácsot extrapolálni. Egy-, két- és háromdimenziós adathalmazokat is képes megjeleníteni, adatpontonként skalár vagy 3D vektorértékekkel. Betölthet szabályos-, egyenes- és görbevonalú adatrácsokat is.

Importálható formátumok:

10G, ADF, AGR, AIG, AM, AN1, AN2, ASC, ASI, BIL, BIN, BIP, BLN, BMP, BSQ, BW, COL, CPS, CPS-3, CSV, DAT, DBF, DCM, DDF, DEM, DIC, DICOM, DLG, DOS, DT0, DT1, DT2, DXF, E00, ERS, FLD, FLT, GGF, GIF, GRD, GSB, GSI, GXF, HDF, HDR, IMG, INFO, IV, JPG, LAT, LGO, LGS, MDB, MIF, P3D, PBM, PCX, PGM, PLT, PLY, PNG, PNM, PPM, RAS, RAW, RGB, RGBA, RST, SEGY, SGY, SHP, SID, SLK, STDS, STK, SUN, TGA, TIF, TXT, VDAT, VTK, WK1, WK2, WK3, WK4, WKS, WR1, WRK, X, XIMG, XLS, XLSX, XYZ, ZMAP, ZYC, ZYCOR

Exportálható képformátumok:

BMP, BW, EPS, GIF, IV, JPG, PBM, PCX, PDF, PGM, PNG, PNM, PPM, RAS, RGB, RGBA, SUN, TGA, TIF, X, XIMG

Exportálható adatformátumok:

ADF, AGR, AIG, AM, ASC, BIL, BIN, BIP, BLN, BNA, BSQ, COL, CSV, DAT, DEM, ERS, FLD, FLT, GGF, GRD, GXF, HDF, IMG, LAT, P3D, RAW, SLK, TXT, VDAT, VTK, XLS, XYZ

Rendszerkövetelmények:

 • A szoftver PC-n működik
 • Operációs rendszer: Windows XP, Vista vagy Windows 7
 • 100 MB szabad hely a háttértáron
 • Minimum 512 MB RAM (1GB vagy több ajánlott)
 • Minimum 1024x768 képpontos monitor felbontás
 • OpenGL 3D gyorsítással bíró videokártya erősen ajánlott

Tematikus térképeket és térbeli analíziseket készítő program

Golden Software MapViewer

Árajánlat kérés

A 7-es verzió legfontosabb újdonságai:

 • Három új tematikus térkép típus: kontúrtérkép (pl. mérési adatokból), nem összefüggő térképdiagram (kartogram), vektortérkép
 • Kiemelt, kinagyított térképrészlet megjelenítése, a koordináták megőrzésével
 • Városok és államok elhelyezése koordináták, név vagy irányítószám alapján (USA)
 • Továbbfejlesztett kördiagram készítés
 • Nyomtatási előnézet több lapra történő nyomtatáshoz
 • Negatív pufferzónaképzés adott területek méretének csökkentéséhez
 • Még sokoldalúbb térképkezelés, import/export, rétegkezelés és analízis
 • Továbbfejlesztett felhasználói felület

A MapViewer 7 egy sokoldalú tematikus térképkészítő és térbeli analízist segítő szoftvercsomag, mellyel könnyedén készíthet kiváló minőségű térképeket. Lehetővé teszi az adatok és földrajzi eloszlásuk megjelenítését, így segítve a döntéshozatalt és a bemutatók készítését. Kis cégek, nagyvállalatok, tudósok, elemzők, oktatók, statisztikusok és számtalan kormányhivatal munkáját teszi könnyebbé.

A MapViewer segítségével:

 • Meghatározhat értékesítési vagy biztosítási területeket
 • Körvonalazhatja marketing stratégiáját
 • Nyomon követheti a demográfiai változásokat
 • Térképészetet is oktathat
 • Megjeleníthet bármilyen földrajzi eloszlású adatot

A MapViewer-t könnyű megtanulni és használni, nem kell térképésznek lennie ahhoz, hogy lenyűgöző tematikus térképeket tudjon létrehozni! A programhoz átfogó oktatóanyag tartozik (angol nyelven). Percek alatt megtanulhat látványos térképeket készíteni, szerkeszteni és nyomtatni.

A rétegekre bontással elválaszthatja egymástól a különböző térképeket és lehetővé teszi sok objektum egyszerre történő kezelését is.

13 különböző típusú térképet hozhat létre, melyeket megtekinthet a MapViewer-ben, exportálhatja más programokban történő felhasználáshoz, hozzácsatolhatja bemutatójához vagy közzéteheti a weben a HTML exportálási lehetőséggel.

Számos rajzeszköz segíti az elkészült térkép minél jobb bemutatását. Könnyedén kiemelheti a fontosabb területeket. 29 féle koordinátarendszert és 200 féle hosszmértéket használhat, ezek között konverziókat végezhet. Elhelyezheti és pontosíthatja a raszterképeket, importálhat és exportálhat is georeferenciával rendelkező képeket. Néhány kattintással elhelyezhet jelmagyarázatokat, méretjelzőt és földrajzi hálózatot.

Számos eszköz segíti a körvonalakkal végzett munkát. Importálhat külső forrásból, vagy készíthet saját körvonalakat. Könnyedén létrehozhat, törölhet, egyesíthet, szétvághat, átalakíthat és összemetszhet körvonalakat.

A MapViewer csomag átfogó térképhalmazt és adatsorokat is tartalmaz az Egyesült Államokról és a világról.

Importálható formátumok:

XLS, WRK, WR1, BLN, DBF, MDB, DB, SLK, WK1
BLN, BMP, BNA, CLP, DCX, DDF, DLG, DXF, E00, EMF, EPS, Georeferenced TIF, GIF, GSB, GSI, GSM, JPG, LGO, LGS, MIF, PCX, PCT, PLT, PNG, SHP, TGA, TIF, WMF, WPG

Exportálható formátumok:

XLS, CSV, TXT, BNA, BLN, DAT, SLK
BLN, BMP, BNA, CGM, CLP, DAT, DCX, DXF, EMF, EPS, Georeferenced TIF, GIF, GSB, GSI, GSM, JPG, MIF, PCT, PCX, PDF, PNG, SHP, TGA, TIF, WMF, WPG

Rendszerkövetelmények:

 • A szoftver PC-n működik
 • Operációs rendszer: Windows 2000, XP, Vista vagy Windows 7
 • 80 MB szabad hely a háttértáron
 • Minimum 128 MB RAM
 • Minimum 800x600 képpontos monitor felbontás

Digitalizáló és koordináta-transzformáló program

Golden Software Didger

Árajánlat kérés

Az 5-ös verzió legfontosabb újdonságai:

 • Továbbfejlesztett felhasználói felület
 • Személyre szabható menük és eszköztárak
 • Raszteres térképek és űrfelvételek letöltése online szerverről
 • Google Earth KML és KMZ formátumba való exportálás
 • Kompatibilitás 64 bites operációs rendszerrel
 • Rétegek átlátszóságának beállíthatósága
 • Nemzetközi betűkészlet támogatása, MAGYAR is!
 • Külön-külön megváltoztatható az egyes objektumok kinézete
 • Új koordinátarendszerek, vetületek és geodéziai dátumok
 • Továbbfejlesztett kijelölés
 • Továbbfejlesztett szövegkezelő
 • Egérgörgő használata nagyításhoz és a képernyőn való mozgáshoz
 • Új támogatott fájlformátumok
 • Egyéb kisebb újítások és fejlesztések

A Didger 5 a legfejlettebb rendelkezésre álló digitalizáló program, számos igényes és könnyen használható tulajdonságával és intuitív felhasználói interfésszel - mindehhez hihetetlenül alacsony árért juthat hozzá.

Használhatja a Didger-t papírtérképek, grafikonok, légifelvételek, fúrólyukszelvények vagy egyéb szerkesztett információ pontos digitalizálásához, amit ezután más szoftverekkel is használhat. A Didger 5 közvetlen együttműködésre képes a Golden Software másik piacvezető szoftverével, a Surfer-rel.

A Didger 5 rendkívül rugalmas. Támogatja a legtöbb elterjedt bemeneti és kimeneti formátumot és koordinátarendszert. Minden objektum szerkeszthető és megjelenése változtatható, mindegyikhez 256 különböző azonosító attribútum rendelhető. Az objektumok könnyedén rétegekbe szervezhetők.

A Didger segíti a digitalizálást - képes automatikusan vonalakká és sokszögekké alakítani képeket, és jelentősen megkönnyíti a kézzel történő digitalizálást is. A bevitelhez az egéren kívül használhatunk bármilyen Wintab32 kompatibilis digitalizáló táblát vagy akár GPS eszközt is.

A Didger a legelterjedtebb vetületi rendszerek mellett ismeri az egyes országok saját vetületi rendszereit, beleértve a magyarországi HD72/EOV-t is. A szoftver segítségével könnyedén definiálhatjuk egy vektoros vagy raszteres állomány vetületi rendszerét, illetve konvertálhatjuk azt át egy másikba.

Teljeskörűen támogatja a georeferenciával rendelkező képek használatát, a nagyobb méretűeket is. A képeket vághatjuk, színeiket változtathatjuk, áttetszővé tehetjük. További űrfelvételeket és tematikus térképeket tölthetünk le ingyenes online szerverekről raszteres formátumban.

Importálható formátumok:

BLN, BMP, BNA, CLP, CSV, DAT, DCX, DXF, 3D DXF, DDF, DEM, DLG, DTED, E00, ECW, EMF, EPS, Georeferenced TIF, GeoPDF, GIF, GPX, GRD, GSB, GSI, HDR, JPG, JPEG-2000, LAS, LGO, LGS, MIF, PCT, PCX, PDF, PLT, PNG, SID, SHP, SLK, TIF, TGA, TXT, WMF, WPG, XLS, XLSX

Exportálható formátumok:

BLN, BMP, BNA, CLP, CGM, DAT, DCX, DXF, 3D DXF, EMF, EPS, Georeferenced TIF, GIF, GSB, GSI, HTM, JPG, JPEG-2000, LAS, MIF, PCT, PCX, PNG, SHP, TGA, TIF, WMF, WPG

Rendszerkövetelmények:

 • A szoftver PC-n működik
 • Operációs rendszer: Windows 2000, XP, Vista, Windows 7, Windows 8 (kivéve RT)
 • A szoftver a 32 bites és 64 bites operációs rendszereket is támogatja
 • 500 MB szabad hely a háttértáron
 • Minimum 512 MB RAM (1GB vagy több ajánlott)
 • Minimum 1024x768 képpontos monitor felbontás
 • A program Wintab32 kompatibilis digitalizáló táblákat és TWAIN kompatibilis scannereket támogat.

Fúrólyukszelvény rajzoló és adatmegjelenítő program

Golden Software Strater

Árajánlat kérés

A 4-es verzió legfontosabb újdonságai:

 • Keresztmetszet nézetben képes a ferde fúrásokat a megadott dőlésszög szerint ábrázolni.
 • Fúrások valós útvonalának ábrázolása térkép nézetben.
 • Koordinátarendszer beállítása és változtatása térkép nézetben. Többféle koordinátarendszerből származó adatok könnyű kezelése.
 • Keresztszelvények készítése vonalszelvényekből.
 • Keresztszelvény-rétegek készítése manuálisan.
 • Továbbfejlesztett exportálási funkciók – jelenítse meg fúrási adatait Voxlerben.
 • Fejléc és lábléc megjelenítésének beállítása a megadott oldalakon.
 • Diszkordáns rétegek megjelölése egyéni vonalstílussal.
 • Vízszintes aránymérték megjelenítése a keresztmetszetben.
 • Egyszerűbb sablonkezelő.
 • Mértékegységek módosítása a keresztszelvényben és a vonalas aránymértékben.
 • Objektumok távolságának könnyű beállítása.
 • Gyors szövegkapcsolás vonalakhoz.
 • Furatnézet elmentése önállóan, sablontól függetlenül.
 • Furat elhajlásának vagy dőlésének megadása.
 • Egyéb sok hasznos kisebb újítás és funkció.

A Strater könnyen használható és átfogó fúrólyukszelvény jegyzőkönyv készítő megoldás verhetetlen áron. Használata egyszerű, kezdőként is pillanatok alatt elsajátítható.

A Strater-t rugalmassága és könnyedsége egyedülállóvá teszi a piacon számos iparág számára, mint például az olaj- és gázipar, geofizika, talajvizsgálat, bányászat vagy a környezetvédelem.

A Strater-rel grafikusan ábrázolhat:

 • mélységet vagy magasságot
 • jegyzeteket, megjegyzéseket és egyéb szöveges információt
 • kőzeteket, az összetételt, és a rétegek leírását
 • mérési adatokat, pl.: gammasugár, neutron, sűrűség, ellenállás, fúrósebesség, gázminőség és akusztikus adatok
 • szennyezőanyag-koncentrációt, nedvességtartalmat és kútépítési részleteket
 • vizsgálati eredményeket, elváltozásokat, hőmennyiséget és hamukoncentrációt
 • csaknem bármilyen intervallumot vagy mélységi adatot!

A Strater rendkívüli rugalmasságot biztosít a jegyzőkönyv megtervezésénél és elrendezésénél. A fejlett felhasználói felület minden eddiginél könnyebbé teszi adatainak megjelenítését. 12 elterjedt jegyzőkönyvi formátumot tartalmaz adatainak grafikus megjelenítéséhez: mélység, vonal/szimbólum, keresztmetszet, kőzettan, zónák, sávok, százalék, jelző, osztályok, grafika, összetett szöveg és kútépítési jegyzőkönyv. Ezek mindegyike igény szerint módosítható:

 • mélység szerinti megjelenítés
 • mélység és/vagy rácsvonalak megjelenítése
 • méretjelzők és címkék hozzáadása
 • különböző réteghatár vonalak elhelyezése
 • görbék a kőzettani jellemzők megjelenítéséhez
 • egy- vagy többoldalas folytonos jegyzőkönyv
 • többféle jegyzőkönyvtípus vegyítése a lehető leginformatívabb bemutatás érdekében
 • 190 féle kitöltési mintázat

A testreszabható fej- és láblécekben elhelyezhet leírásokat, csatolt szöveget, képeket és rajzelemeket. Ideális hely a jegyzőkönyv részletes adatainak és a céglogó megjelenítéséhez.

A Strater számos adatformátumot olvas, többek között ASCII szövegfájlokat, LAS, XSL és csaknem bármely adatbázis fájlt. Több fúrás adatait is importálhatja egy táblázatba, és több táblát is importálhat ugyanabba a projektbe. Minden fúráshoz külön megjelenés és stílus is tartozhat. A fúrási adatok és a jegyzőkönyvek egy projektben tárolása megkönnyíti a munkát.

Az objektumok szerkesztése és kezelése rendkívül könnyű az Object Manager-nek (objektumkezelő) köszönhetően, mely hierarchikus fastruktúrába szervezi az objektumokat. Minden változtatás azonnal láthatóvá válik.

A Strater egy- és többoldalas dokumentumokat és kötegelt feldolgozást is lehetővé tesz, így egyszerre nyomtathat több jegyzőkönyvet. Ha prezentációba szeretné illeszteni munkáját, exportálhatja számos kimeneti formátumba, vagy egyszerűen a vágólap segítségével illessze be egy Word vagy PowerPoint dokumentumba!

Az elmenthető sablonoknak köszönhetően pedig nem kell kétszer létrehoznia ugyanazt a jegyzőkönyvet, elegendő feltöltenie mindig az aktuális adatokkal.

Importálható formátumok:

Szelvénynézet:
AN1, AN2, BLN, BMP, BNA, BW, DCM, DDF, DIC, DLG, DXF, E00, ECW, EMF, GIF, GSB, GSI, JPG, LGO, LGS, MIF, PBM, PCX, PGM, PLT, PLY, PNG, PNM, PPM, RAS, RGB, RGBA, SHP, SID, SUN, TGA, TIF, VTK, WMF, X, XIMG
Adatok:
ACCDB, BLN, BNA, CSV, DAT, DBF, LAS, MDB, ODBC, OLE DB, SLK, TXT, WKS, WRK, XLS, XLSX, és más SQL adatforrások

Exportálható formátumok:

Szelvénynézet:
BLN, BMP, BNA, BW, CGM, DXF, EMF, EPS, GIF, GSB, GSI, JPG, MIF, PBM, PCX, PDF (vektor/raszter), PGM, PNG, PNM, PPM, RAS, RGB, RGBA, SHP, SUN, TGA, TIF, WMF, X, XIMG
Adatok:
BLN, BNA, CSV, DAT, SLK, TXT, XLS

Rendszerkövetelmények:

 • A szoftver PC-n működik
 • Operációs rendszer: Windows XP, Vista, 7 vagy újabb
 • 100 MB szabad hely a háttértáron
 • Minimum 512 MB RAM
 • Minimum 1024x768 képpontos monitor felbontás és 16 bites színmélység